ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!


Τα νέα μας:

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Ήταν ένα μικρό καράβι (project περιβαλλοντικής εκπαίδευσης)

Ήταν ένα μικρό καράβι και ήταν και αταξίδευτο. Όπως κι εμείς που ακόμη δεν κινήσαμε το ταξίδι με τα Πρωτάκια και όμως κάνουμε σχέδια για τα λιμάνια που θα επισκεφθούμε. Ένα από αυτά θα είναι και το αγαπημένο λιμανάκι της Helmepa Junior, της παιδικής περιβαλλοντικής οργάνωσης που ενδιαφέρεται κυρίως για τη θάλασσα και τις ακτές.


Και πέρυσι, με τα παιδιά του φετινού Στ'1 του σχολείου μας, συνταξιδέψαμε με την Helmepa Junior. Σ' αυτήν εξάλλου τη συνεργασία  οφείλει και το φόρουμ που φτιάξαμε το όνομά του, Φάρος. Όπως βεβαίως το χρωστά και στη θέση του σχολείου μας που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν σκοπεύουμε και φέτος να συνεργαστούμε με την Helmepa Junior, να συνεχίσουμε δηλαδή την εθελοντική δράση του σχολείου μας και για τρίτη χρονιά στον τομέα της προστασίας της θάλασσας και των ακτών αφού το σχολειό μας λίγα μόλις μέτρα το χωρίζουν από το αρμυρό νερό.

Αυτή τη φορά όμως το πλήρωμα θα αλλάξει, και ναυτάκια θα αναλάβουν τα παιδιά της Πρώτης. Που ελπίζω να συμφωνήσουν στην πρόταση που θα τους κάνω και να δεχτούν πρόθυμα το ρόλο τους. Εξάλλου παιδί που δεν αγαπά τη θάλασσα δε νομίζω να υπάρχει. Κι όταν την έχει καθημερινά μπροστά του, όπως τα παιδιά της παραθαλάσσιας Ηγουμενίτσας.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα ζητηθεί η γνώμη των ίδιων των παιδιών. Κι αν κι εφόσον συμφωνήσουν, θα οργανώσουμε το ανάλογο project στα πλαίσια των καινοτόμων δράσεων που πρέπει κάθε τάξη να πραγματοποιεί.

Ως τότε οι γονείς των μαθητών ας επισκεφθούν τον ιστότοπο της Helmepa Junior

http://www.helmepajunior.gr/

για να ενημερωθούν πληρέστερα για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες αυτής της οργάνωσης και να διαμορφώσουν και οι ίδιοι άποψη για το πρόγραμμα που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε.

Θα μας δοθεί βεβαίως η ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά και από κοντά το ερχόμενο Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα εθελοντικού καθαρισμού των ακτών:

http://www.helmepajunior.gr/dnews2.php?article_id=460


Καθαρίζουμε τις παραλίες μας, καταγράφουμε τα σκουπίδια και τα ανακυκλώνουμε!

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012, εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές σε 90 χώρες θα καθαρίσουν συμβολικά παραλίες, αποδεικνύοντας εμπράκτως την ευαισθησία τους για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Τη διεθνή αυτή πρωτοβουλία συντονίζει στην Ελλάδα για 21η χρονιά η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος - HELMEPA, και προσκαλεί τα μέλη της, συνεργαζόμενους φορείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες σε όλη τη χώρα να λάβουν μέρος στο Μήνα Εθελοντικής Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον (15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου 2012) αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον καθαρισμό μίας κοντινής παραλίας, όχθης ποταμού/λίμνης ή τμήματος του βυθού.

Οι εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, εφοδιασμένοι με γάντια και σακούλες, θα καταγράψουν τα απορρίμματα που θα συλλέξουν, δίνοντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, το είδος και την προέλευση των απορριμμάτων και συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Φέτος, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), η εκστρατεία εστιάζει στο θέμα της ανακύκλωσης. Οι συντονιστές των δράσεων σε όλη την Ελλάδα, αφού λάβουν το σχετικό υποστηρικτικό υλικό από τη HELMEPA, θα οργανώσουν το διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών που θα συλλέξουν οι εθελοντές στις παραλίες, τα οποία θα οδηγηθούν στις μονάδες ανακύκλωσης της Ε.Ε.Α.Α.

Επιπλέον, τα στοιχεία που θα υποβάλλουν οι εθελοντές σε όλη την Ελλάδα αξιοποιούνται για την παρακολούθηση του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο της εφαρμογής της Θαλάσσιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας.

Καλούμε όλους εσάς τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να λάβετε μέρος στην Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012 με την υποστήριξη και του Kiss FM 92.9, χορηγού επικοινωνίας.

Δηλώστε σήμερα συμμετοχή επιστρέφοντας συμπληρωμένη την Αίτηση, ηλεκτρονικά στο environment@helmepa.gr ή με φαξ, 210-9407327. Για περισσότερες πληροφορίες, Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης HELMEPA, τηλ. 210-9343088.


Τη μέρα αυτή, το ερχόμενο Σάββατο δηλαδή, σκοπεύουμε να δώσουμε ραντεβού στο Δρέπανο, στην παραλία της πόλης μας. Τόσο με τους περσινούς μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα όσο και με τους καινούργιους και τους γονείς τους. Και να κάνουμε ένα συμβολικό καθαρισμό της παραλίας. Συμβολικό γιατί τα παιδιά και μάλιστα τα μικρά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το έργο που ανήκει σε μας τους μεγάλους. Φυσικά θα παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προφύλαξη της υγείας των παιδιών και θα τους δοθούν γαντάκια για τα χεράκια τους.

Η συμμετοχή στη δράση αυτή είναι εθελοντική όπως εθελοντικά συμμετέχουμε και στην Helmepa Junior.

Το ραντεβού είναι για τις δέκα το πρωί. Σάββατο, 15/9/2012. Στο Κεντρικόν στο Δρέπανο. Και όσοι αισθάνεστε εθελοντές στην προστασία του περιβάλλοντος, είστε ευπρόσδεκτοι στην παρέα μας!

(ελπίζουμε μόνο να μη βρέχει, στην περίπτωση βροχής ο καθαρισμός της παραλίας θα γίνει κάποια άλλη μέρα που ο καιρός θα επιτρέπει) 

Έτσι λοιπόν σκοπεύουμε να σαλπάρουμε για το πρώτο μας ταξίδι με το μικρό καράβι, το καραβάκι των παιδιών του Α΄1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας! Κι ευχόμαστε όπως και ο ποιητής το καραβάκι μας να μας ταξιδέψει σε πολλά ακόμη λιμάνια. Στα πλαίσια του απόπλου για την Ιθάκη. Και της μεγάλης πορείας που ξεκινούν σε λίγες μέρες τα παιδάκια της Πρώτης στις θάλασσες της γνώσης και της μόρφωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου