ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!


Τα νέα μας:

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Το αλφαβητάρι της Θεσπρωτίας

Με αφορμή την προηγούμενη ανάρτηση, και τα παιχνίδια που προτείνουμε για τη διδασκαλία των γραμμάτων της αλφαβήτας, φτιάξαμε ένα αλφαβητάρι ειδικά για πρωτάκια της Θεσπρωτίας. Ένα αλφαβητάρι με πόλεις, χωριά, ποτάμια, βουνά και άλλα σημαντικά της Θεσπρωτίας. Σας το παρουσιάζουμε:


ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ
ΒΡΥΣΕΛΑ
ΓΛΥΚΗ
ΔΡΕΠΑΝΟ
ΕΓΝΑΤΙΑ
ΖΕΡΒΟΧΩΡΙ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
ΙΟΝΙΟ
ΚΑΛΑΜΑΣ
ΛΑΔΟΧΩΡΙ
ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ
ΝΕΡΑΪΔΑ
ΞΕΧΩΡΟ
ΟΡΗ ΣΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΡΑΪ
ΣΑΓΙΑΔΑ
ΤΡΙΚΟΡΥΦΟ
ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΔΡΕΠΑΝΟΥ
ΦΙΛΙΑΤΕΣ
ΧΡΥΣΑΥΓΗ
ΨΑΚΑ
ΩΡΑΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Είναι αλήθεια και φαίνεται αυτό και από το αλφαβητάρι ότι δεν ήταν εύκολο να συμπληρώσουμε όλα τα γράμματα. Σε κάποια, όπως στο Π, δεν είχαμε τι να πρωτοδιαλέξουμε, σε άλλα σπάσαμε το κεφάλι μας! 

Ελπίζουμε όμως οι ζαβολιές που κάναμε (πχ στο Υ και στο Ω) να σας αρέσουν και να αξιοποιήσετε το αλφαβητάρι που προτείνουμε. Μπορείτε να το κάνετε με πολλούς τρόπους, πχ με καρτελάκια που ανακατεύουμε και τα παιδιά βρίσκουν αυτό που ζητάμε, με χάρτη του νομού Θεσπρωτίας που κρεμούμε στην τάξη μας και καλούμε τα παιδιά να βρουν αυτά τα ονόματα ή και να τοποθετήσουν στο χάρτη στο κατάλληλο μέρος τα καρτελάκια. 

Φυσικά το παιγνίδι μπορεί να συμπληρωθεί καλώντας τα παιδιά να βρουν με το νου τους μια πόλη ή ένα χωριό της Θεσπρωτίας που αρχίζει από το γράμμα που εκείνη τη μέρα διδάσκουμε. Και ποιος ξέρει, εκείνα με τη φαντασία τους ίσως βρουν πολύ ωραιότερες ιδέες για το αλφαβητάρι αυτό του τόπου μας! 


Κάντε κλικ στον παραπάνω χάρτη για μεγαλύτερη προβολή. (τον παραθέσαμε για να διευκολύνουμε όσους δε γνωρίζουν καλά τη γεωγραφία της Θεσπρωτίας... )

Παρόμοιο παιχνίδι μπορεί να παίξει ο εκπαιδευτικός με τους μαθητές του με τους δρόμους της γειτονιάς του σχολείου και αναρτώντας στον τοίχο της τάξης τον αντίστοιχο χάρτη.

Δίνουμε προς διευκόλυνση τον ηλεκτρονικό χάρτη της γειτονιάς του δικού μας σχολείου και μπορείτε να τον "περπατήσετε" και να βρείτε τη δική σας γειτονιά:

Κάντε κλικ στον παραπάνω χάρτη για μεγαλύτερη προβολή.
____________________________________________


Προβολή 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πιθανόν να χρειαστεί και στην περίπτωση αυτή να κάνουμε μικρές ζαβολιές προσθέτοντας στο χάρτη αξιόλογα σημεία της γειτονιάς μας.

Είτε χρησιμοποιήσουμε το χάρτη της Θεσπρωτίας, είτε το χάρτη της γειτονιάς, μπορούμε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητα καλώντας τα παιδιά να σημειώσουν είτε το χωριό που κατάγονται είτε το δρόμο που μένουν. Στην περίπτωση αυτή βάζουμε στο χάρτη καρτελάκια με τα ονόματα των παιδιών και καλούμε τους μαθητές να απαντήσουν από ποιο χωριό κατάγεται ο κάθε συμμαθητής τους ή σε ποιο δρόμο μένει.

Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στα πλαίσια της Μελέτης Περιβάλλοντος είτε και στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης αν κι εφόσον δημιουργήσουμε ένα ανάλογο πρότζεκτ γνωριμίας των παιδιών με τον τόπο τους.

Κι ακόμη. Αφού συμπληρώσουμε όλο το αλφαβητάρι μπορούμε να καλέσουμε τα παιδιά να επιλέξουν ένα μέρος της Θεσπρωτίας που θα ήθελαν να επισκεφτούν. Παρόμοια, κάθε φορά που πραγματοποιούμε διδακτική επίσκεψη, εμπλουτίζουμε το χάρτη με το όνομα του τόπου που επισκεφθήκαμε.

____________________________________

Συμπληρωματικά στοιχεία για  το Αλφαβητάρι της Θεσπρωτίας:


ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ: ποταμός με περιβαλλοντικό αλλά και αρχαιολογικό ενδιαφέρον
ΒΡΥΣΕΛΑ: Χωριό στο οποίο λειτουργεί το ΚΠΕ Φιλιατών και ήδη το έχουμε εντάξει στους προορισμούς των διδακτικών μας επισκέψεων.
ΓΛΥΚΗ: αξιόλογος τουριστικός προορισμός και με πολλά σπορ  στον παρακείμενο ποταμό Αχέροντα
ΔΡΕΠΑΝΟ: Η μεγάλη παραλία της πόλης μας
ΕΓΝΑΤΙΑ: Ο μεγάλος δρόμος που άλλαξε το προφίλ της Θεσπρωτίας
ΖΕΡΒΟΧΩΡΙ: Χωριό της Παραμυθιάς με αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα (μάρμαρα Ζερβοχωρίου)
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η πόλη μας και η πρωτεύουσα του νομού μας
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Ο νομός μας και η ονομασία του τόπου μας από αρχαιοτάτων χρόνων
ΙΟΝΙΟ: Η θάλασσα που βρέχει την ιδιαίτερη πατρίδα μας
ΚΑΛΑΜΑΣ: Ένα ποτάμι που δίνει ζωή στη Θεσπρωτία και έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ιστορική εξέλιξη του τόπου
ΛΑΔΟΧΩΡΙ: Η γειτονιά του σχολείου μας
ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ: Σημαντικός ορεινός όγκος της Θεσπρωτίας και σύνορο φυσικό ανάμεσα στην Ελλάδα και στη γειτονική Αλβανία
ΝΕΡΑΪΔΑ: Ένα από τα μεγάλα χωριά της Θεσπρωτίας όπου δόθηκε και η ιστορική μάχη της Μενίνας
ΞΕΧΩΡΟ: Τίποτε το ξεχωριστό για το Ξέχωρο, ένα μικρό χωριό στην ξεχασμένη πλευρά της Θεσπρωτίας. Τουλάχιστον ας το βάλουμε στο Αλφαβητάρι να μας θυμίζει όλα τα ξεχασμένα χωριά μας...
ΟΡΗ ΣΟΥΛΙΟΥ: Εδώ γράφτηκε η εποποιία των Σουλιωτών και ένα κορυφαίο γεγονός όχι μόνο της τοπικής μας ιστορίας αλλά και της ιστορίας ολόκληρης της Ελλάδας
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ: Σημαντικό αστικό κέντρο της Θεσπρωτίας, έδρα Δήμου και με πλούσια τοπική παράδοση και ιστορία.
ΡΑΪ: Ένα σημαντικό μνημείο της Θεσπρωτίας βρίσκεται στο Ράι, ο ομώνυμος πύργος Ραΐου ή Ραγίου
ΣΑΓΙΑΔΑ: Ένα πανέμορφο ακριτικό ψαροχώρι της Θεσπρωτίας που κάποτε αποτελούσε και το επίνειο του νομού
ΤΡΙΚΟΡΥΦΟ: Χωριό της επαρχίας Φιλιατών, ελλείψει άλλης καλύτερης επιλογής από ταυ...
ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΔΡΕΠΑΝΟΥ: Τεράστια η οικολογική σημασία του υγροτόπου αυτού που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο μας και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Νατούρα 2000.
ΦΙΛΙΑΤΕΣ: Ένα ακόμη αστικό κέντρο της Θεσπρωτίας, έδρα του ομώνυμου Δήμου και παλιά πρωτεύουσα του νομού
ΧΡΥΣΑΥΓΗ: Μικρό χωριό της Παραμυθιάς αλλά με μεγάλη ιστορία - τόσο στην αρχαία εποχή αφού εκεί κοντά είναι η αρχαία Ελέα, όσο και στη νεότερη και στα χρόνια της Κατοχής.
ΨΑΚΑ: Ένα ακόμη χωριουδάκι της Θεσπρωτίας, κοντά στην Παραμυθιά
ΩΡΑΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Μπορεί να μη βρήκαμε τίποτε από ωμέγα αλλά ετούτη η επιλογή και μάλιστα στο τέλος του καταλόγου μοιάζει λίγο και με συμπέρασμα ταιριαστό επίλογο στο προηγούμενο οδοιπορικό των άλλων γραμμάτων...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου