HELMEPA JUNIOR: 2 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Λάβαμε από την Helmepa Junior και αναδημοσιεύουμε το εξής:

2 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 

«Υγρότοποι και Διαχείριση Νερού» 

Για άλλη μια χρονιά γιορτάζουμε μεθαύριο, 2 Φεβρουαρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Με αφορμή αυτόν τον εορτασμό, σας στέλνουμε κάποια συνοπτικά στοιχεία για τους υγροτόπους τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξουν οι μαθητές σας μία γελοιογραφία και να κατανοήσουν με αυτό τον ευχάριστο τρόπο τη σημαντικότητα αυτών των πολύπλοκων οικοσυστημάτων.

Τι είναι οι Υγρότοποι

Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Το 1977 υπογράφηκε η Σύμβαση Ραμσάρ που αποσκοπεί στην προστασία και στην ορθολογική διαχείριση όλων των μορφών Υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων καθώς και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 400 μικροί και μεγάλοι υγρότοποι συνολικής έκτασης 2.000.000 στρεμμάτων. Οι ελληνικοί υγρότοποι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του φυσικού τοπίου της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα πλήθος πουλιών και άλλων ειδών τρέφονται, αναπαράγονται ή ξεχειμωνιάζουν σε αυτά τα οικοσυστήματα. Μέχρι πριν από δύο γενεές η Ελλάδα είχε τριπλάσια έκταση υγροτόπων.

Τι μας προσφέρουν οι Υγρότοποι

Τα υγροτοπικά οικοσυστήματα προσφέρουν πληθώρα ευεργετικών για τον άνθρωπο, αλλά και για άλλους οργανισμούς, υπηρεσιών, όπως:

Λειτουργούν ως «τράπεζες γενετικού υλικού» επειδή εκεί απαντάται μεγάλο ποσοστό του φυσικού πλούτου. Πολλά ζώα (μεταξύ άλλων πολλά είδη πουλιών) αναζητούν την τροφή τους σε υγρότοπους, μένουν εκεί μόνιμα ή ευκαιριακά, ξεκουράζονται κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι, αναπαράγονται. Η καταστροφή ή υποβάθμιση ενός υγρότοπου σημαίνει και τη μείωση της βιοποικιλότητας γενικότερα.

 Συμβάλλουν στον καθαρισμό των νερών από ρύπους (λειτουργούν ως φίλτρα), στην προστασία από την υφαλμύρωση (είσοδος νερού της θάλασσας στον υδροφόρο ορίζοντα) και στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Προστατεύουν από τις πλημμύρες και από τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

Δεσμεύουν στα φυτά και στα ιζήματα διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία,  ιδιαίτερα παράκτιων περιοχών, διατηρώντας τις διακυμάνσεις (ημερήσιες, εποχικές, ετήσιες) της θερμοκρασίας σε πιο ήπιο επίπεδο.

Μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία, το διοξείδιο του άνθρακα και διάφορα στοιχεία σε οργανική ύλη και θρεπτικά υλικά που στηρίζουν τις τροφικές αλυσίδες.

Φτιάξτε τη δική σας γελοιογραφία για τους Υγροτόπους

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία βοηθήστε τους μαθητές σας να δημιουργήσουν τη δική τους γελοιογραφία συμπληρώνοντας τα ακόλουθα κενά στις παρακάτω εικόνες. Δείξτε μας έτσι πόσο σημαντικοί είναι για εσάς οι υγρότοποι και ποια η σημασία τους για τον πλανήτη μας.

Η καλύτερη γελοιογραφία θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα « Τα Γλαρόπουλα» Τεύχος Νο 71 και θα σταλεί στη Γραμματεία της Διεθνούς Σύμβασης Ramsar.

Στείλτε μας ηλεκτρονικά μέχρι τις 2 Μαρτίου 2013, τη δική σας γελοιογραφία στο

e-mail: helmepajunior@helmepajunior.gr




_________________________

Η τάξη μας ήδη έχει αρχίσει την προετοιμασία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων καθώς πολύ κοντά την πόλη μας έχουμε έναν τέτοιο υγρότοπο και μάλιστα ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας, τον υγρότοπο του Δρεπάνου.

Από προχτές ο Καροτένιος μας επισκέφθηκε το Δρέπανο και συγκέντρωσε πλήθος "θησαυρών" και φωτογραφιών. Ένα μέρος αυτού του υλικού αξιοποιήθηκε σήμερα στην ώρα της Ευέλικτης Ζώνης για δημιουργία μιας αλφαβήτας που πάει παραλία...  Μια παραλία που είναι σε απόσταση αναπνοής από τον υγρότοπο που δημιουργούν οι λιμνοθάλασσες και για τούτο αποτελεί ενιαίο οικοσύστημα με αυτόν. Έτσι η προστασία της παραλίας του Δρεπάνου είναι καθοριστική και για την προστασία του υγρότοπου.

Τι όμως είδε ο Καροτένιος πηγαίνοντας στο Δρέπανο; Σε τι κατάσταση ήταν και η παραλία και οι λιμνοθάλασσες; Δεν έχετε παρά να πεταχτείτε κι εσείς μια βολτίτσα ως εκεί το ερχόμενο Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου. Και να βοηθήσετε τον Καροτένιο στο έργο του. Να συγκεντρώσετε υλικό, να βγάλετε φωτογραφίες και βίντεο.

Δείτε εδώ http://faros.fforumfree.com/t403-topic  το βίντεο που είχε ετοιμάσει για την περσινή παγκόσμια ημέρα υγροτόπων ένας μεγάλος μαθητής του σχολείου μας, ο Άρης Λιάκος.


Πουπουλένια σύννεφα

Τελειώσαμε πια την Αλφαβήτα! Και πλέον πετάμε σε Πουπουλένια σύννεφα:




Σας ενημερώνουμε ότι στο φόρουμ της τάξης έχουν ανέβει πολλά βίντεο με υλικό για την Αλφαβήτα και κατάλληλα για επαναλήψεις στα γράμματα. Η παρακολούθηση να γίνει με μέτρο και όχι όλα μαζί.

Αρκετά από τα βίντεο συνοδεύονται από τα τραγούδια του υπέροχου cd ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ και συνοδεύονται από σχετικές εικόνες που τα κάνουν σαν μικρά παραμυθάκια. Τα παιδιά σίγουρα θα τα λατρέψουν αλλά αυτό δε σημαίνει - το ξαναλέω - να δουν πολλά βίντεο μαζί.

Κάντε κλικ εδώ

http://faros.fforumfree.com/f41-forum

για να δείτε τον κατάλογο των αναρτήσεων, ο οποίος και θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Σας δίνω και ξεχωριστά τα λινκ για τα θέματα που έχουν ανεβεί μέχρι στιγμής:

http://faros.fforumfree.com/t628-topic  ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΛΕΣ

http://faros.fforumfree.com/t630-topic  ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ (βίντεο για επανάληψη της Αλφαβήτας)

http://faros.fforumfree.com/t627-topic  ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - βίντεο για τα γράμματα της Αλφαβήτας (Μια πρωτότυπη σειρά κινουμένων σχεδίων που στοχεύει στη μάθηση μέσα από την ψυχαγωγία. Η γνωριμία του παιδιού με τα γράμματα και τους ήχους της γλώσσας γίνεται μέσα από 24 έμμετρες χιουμοριστικές, σουρεαλιστικές ιστορίες, οι οποίες συνδυάζουν την παιδαγωγική με την παραμυθική και την τηλεοπτική γλώσσα. Το κάθε επεισόδιο λειτουργεί σε ένα πλαίσιο διαθεματικής και ολιστικής προσέγγισης της γνώσης στηρίζοντας το Αναλυτικό Πρόγραμμα με μία καινοτόμο, πρωτότυπη και ελκυστική διάσταση. - Ιδέα - Σενάριο: Σοφία Μαντουβάλου - Παραγωγή: Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης - Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων © 2009-2010 - www.edutv.gr )

http://faros.fforumfree.com/t629-topic Λάχανα και Χάχανα (βίντεο για το μάθημα της Γλώσσας) ΣΕΛΙΔΑ 1

http://faros.fforumfree.com/t629p15-topic Λάχανα και Χάχανα (βίντεο για το μάθημα της Γλώσσας) ΣΕΛΙΔΑ 2

Δώδεκα μήνες αθλητές

μαθαίνουμε τους μήνες τραγουδώντας




Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή
Μουσική: Δημήρης Μαραγκόπουλος

Δώδεκα μήνες αθλητές
στο γήπεδο του χρόνου,
δώδεκα μήνες αθλητές
κάνουν αγώνα δρόμου.

Ο Γενάρης με μποτίνια
κι ο Φλεβάρης με παλτό
και ο Μάρτης
με σορτσάκι ριγωτό.

Ο Απρίλης με κασκέτο
και με άσπρες ελβιέλες
και ο Μάιος κι ο Ιούνιος
με τις ξώπλατες φανέλες.

Δώδεκα μήνες στη γραμμή
τινάζουνε τα πόδια
κι όλοι πηδάνε με ορμή
του δρόμου τα εμπόδια.

Ο Ιούλιος ο χίπις
με μπλου τζην και χαϊμαλιά
και ο Αύγουστος
με ψάθα και γυαλιά.

Ο Σεπτέμβρης κι ο Οκτώβρης
με αδιάβροχα σακάκια
κι ο Νοέμβρης κι ο Δεκέμβρης
με πουλόβερ και σκουφάκια.

Δώδεκα μήνες στη γραμμή
τινάζουνε τα πόδια
κι όλοι πηδάνε με ορμή
του δρόμου τα εμπόδια.

Δώδεκα μήνες αθλητές
στο γήπεδο του χρόνου,
δώδεκα μήνες αθλητές
κάνουν αγώνα δρόμου.

Επισκεφθείτε το φόρουμ της τάξης και ανεβάστε κι εσείς τα δικά σας τραγούδια για τους μήνες:

http://faros.fforumfree.com/t626-topic

Φυσικά για να ανεβάσετε βίντεο στο φόρουμ πρέπει να είστε μέλη. Και μέλη του δικού μας φόρουμ μπορούν να γίνουν μόνο οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και οι γονείς των μαθητών της Α΄1 τάξης.  Απαραίτητο σε κάθε περίπτωση αίτησης εγγραφής να ενημερώσετε προφορικά τη δασκάλα της τάξης ώστε να ξέρει σε ποιον ανήκει το ψευδώνυμο που θα δηλώσετε και να εγκρίνει την αίτηση εγγραφής.


Διαδικτυακό νομισματικό μουσείο της τάξης μας



Στα πλαίσια των δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που φέτος υλοποιεί η τάξη μας ξεκινήσαμε ένα διαδικτυακό νομισματικό μουσείο και που μπορείτε να επισκέπτεσθε στο χώρο του φόρουμ και κάνοντας κλικ εδώ:

http://faros.fforumfree.com/t623-topic

Το μουσείο μας θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα εκθέματα γι' αυτό και μην ξεχνάτε να το επισκέπτεστε τακτικά.

Θα ήταν επίσης μεγάλη μας χαρά να συμπεριλάβουμε φωτογραφίες και από νομίσματα που οι οικογένειες των μαθητών έχουν στην κατοχή τους. Μιλάμε βεβαίως για νομίσματα παλαιά και που είναι δύσκολο πλέον να δουν τα παιδιά μας από κοντά. Ή και για νομίσματα από άλλες χώρες.

Με τα νομίσματα ασχοληθήκαμε ήδη στην τάξη, λαμβάνοντας αρχικό ερέθισμα από την αντίστοιχη ενότητα των Μαθηματικών που πρόσφατα διδάχθηκε. Επιπλέον η γνωριμία με τα νομίσματα και τα σημερινά και άλλων εποχών αποτελεί μία από τις δραστηριότητες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας και συγκεκριμένα του πολιτιστικού μας προγράμματος με τίτλο:

«Η ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΑ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΦΙΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ»

Δείτε τις αιτήσεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της τάξης μας εδώ https : // sites .google .com/ - κάντε λήψη στα έγγραφα ΑΙΤΗΣΗ 1.doc και ΑΙΤΗΣΗ 2.doc για να δείτε όλες τις  δραστηριότητες που πρόκειται να πραγματοποιήσουμε. Μέσα σ' αυτές περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας όπου και θα δούμε από κοντά πολλά από τα νομίσματα που περιέχονται  στο διαδικτυακό νομισματικό μας μουσείο.

Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται κυρίως τις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης ή και σε ώρες διαθεματικής προσέγγισης των άλλων μαθημάτων.